Wintergasten op de Lange Vlieter - Heel
Gebied en soorten
De Lange Vlieter is een Maasplas die ontstaan is door grindwinning. De plas wordt gebruikt als voorraadbekken voor de drinkwaterproductie door de Waterleiding Maatschappij Limburg en is onder regionale vogelaars beter bekend als de WML-plas.
Tijdens de winterhelft van het jaar heeft de plas een grote aantrekkingskracht op watervogels door de aanwezige voedselrijkdom en omdat de plas door de flinke diepte vrijwel altijd openblijft, ook bij strengere vorst. Het water is behoorlijk helder en trekt verschillende eendensoorten aan zoals Kuifeend, Tafeleend, Krooneend, Brilduiker en Grote Zaagbek. Ook fuutachtigen zoals Fuut, Dodaars en soms Kuifduiker of Roodhalsfuut zijn hier te vinden. Verschillende meeuwensoorten verzamelen zich op het water om te rusten en zo af en toe is er zelfs een Roodkeelduiker, Parelduiker of IJsduiker te zien. Een regelmatige gast is de IJsvogel.
Vanaf het rond de plas gelegen fiets- en wandelpad (waarover we een ronde lopen), zijn de vogels op het water meestal goed te zien. De telescoop van onze gids zorgt ervoor dat soorten die wat verder op het water liggen toch voor iedereen te herkennen zijn. Rondom de plas liggen verschillende stukjes bos waar regelmatig de nodige winterharde zangvogels verblijven zoals Goudvink, Appelvink en Putter. Het aantal soorten dat tijdens de excursie wordt waargenomen kan hierdoor nog aardig oplopen.
Goed om te weten
De wandeling duurt 3 tot maximaal 4 uur en gaat in het algemeen over goed begaanbare, deels onverharde paden. Plaatselijk kan een gebied flink nat zijn. Zorg daarom voor goede, liefst waterdichte wandelschoenen. En houd rekening met het weer. Denk aan passende kleding bij regen (regenjas of paraplu) of kou (onderkleding, handschoenen, muts).
Ook bij slecht weer gaat de excursie in principe gewoon door. U ontvangt de informatie waar we bij de start van de excursie verzamelen in de bevestigingsmail.
Beschikbare data
Er zijn momenteel geen data voor deze excursie beschikbaar.